Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brukselką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brukselką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zapiekankę

  • makaron penne

    300 g
  • brukselka

    250 g
  • filet z kurczaka

    500 g
  • cebule

    2 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Składniki na sos

  • śmietanka słodka

    250 ml (np. 18%)
  • ser pleśniowy

    100 g (np. srebrny lazur)
  • bulion drobiowy

    100 ml
  • pieprz czarny mielony

  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • olej

    1 łyżka

Dodatkowo

  • mozzarella

    25 g
  • parmezan starty

    25 g
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mąkę i smażymy kilka chwil. Następnie zalewamy wszystko śmietanką i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy często mieszając aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Przygotowanie zapiekanki:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy na bok. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebule kroimy w plasterki. Brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Makaron, kurczaka, cebulę i brukselkę łączymy razem, przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy przygotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mazzarellą.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Zapiekamy pod przykryciem aż ser się rozpuści. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.



Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

30.01.2016 21:34
Zostało coś? Rewelacja!

Malinka

30.01.2016 10:35
Świetna zapiekanka, choć dla mnie bez brukselki poproszę :) Jakoś nie umiem się przekonać do tego warzywa...:(

Iwusia

29.01.2016 21:19
nie przepadam za brukselką, ale zastąpiłabym ją brokułem :)))

anka1988

29.01.2016 16:34
smaczna zapiekanka, lubie takie!

noninka77

29.01.2016 15:20
Nie przepadam za brukselką ale na tą zapiekankę mogłabym się skusić :)

Agnieszka-87-25

29.01.2016 14:46
bardzo kusząca

Renata9

29.01.2016 14:04
Taka zapiekanka na pewno by mi smakowała :-)

ilka01

29.01.2016 13:57
super przepis :)

Konczi

29.01.2016 13:53
Pyszne połączenie, wygląda obłędnie !

Ola1984

29.01.2016 12:19
Uwielbiam brukselkę :) Pyszna zapiekanka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat