Shushi Eli

Shushi Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet ryżowy

    2 łyżki
  • długie słupki wędzonego węgorza

    3 sztuki
  • długie słupki młodej marchewki

    2 sztuki
  • długie słupki zielonego ogórka ze skórką

    5 sztuk
  • sól

    do smaku
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • woda

    100 (przegotowana)
  • wasabi

    1 (w proszku)
  • łosoś wędzony

    2 brzuszki
  • nori

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    1/2 (pokrojona w słupki)
  • ryż do sushi

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku zagotować 2 szklanki wody,posolić do smaku i wsypać ryż.Gotować na małym ogniu 20 minut.Wysypać ryż do miski.Wodę wymieszać z octem ryżowym i cukrem.Polać ciepły ryż pięcioma łyżkami przygotowanego roztworu,wymieszać i ostudzić.Proszek wasabi rozrobić z odrobiną przegotowanej wody na pastę.Na każdy płat nori rozłożyć 1/5 ryżu,zostawiając wolny 2 cm brzeg.Z brzegu 2 płatów,na ryżu rozsmarować wzdłuż cienki pasek pasty wasabi,położyć(na całą długość)słupek łososia,słupek ogórka,słupki papryki,zwilżyć przygotowanym roztworem wolny brzeg i ciasno zwinąć.Na 2 następne płaty,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupek młodej marchewki i zwinąć jak poprzednio.Na ostatni płat,na ryżu rozsmarować pasek wasabi,położyć słupek węgorza,słupek ogórka,słupki papryki i zwinąć jak poprzednie.Rulony włożyć do lodówki na godzinę.Schłodzone wyjąć z lodówki i pokroić każdy rulon na sześć części.Do pozostałego roztworu dodać sos sojowy,wymieszać i wlać do miseczki.Pokrojone shushi ułożyć na talerzu i podawać z przygotowanym w miseczce sosem.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marchewka

21.11.2011 23:57
ślicznie wygląda

oliwkowa

28.11.2010 00:37
Nie wypróbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat