Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem i mandarynkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 1,5 szklanki
margaryna 130 gram
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier 1/3 szklanki

KREM

mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
masło lub margaryna 250 gram
masa krówkowa 5-6 łyżek

Wierzch

mandarynki 3-4
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem i mandarynkami

Kroki postępowania

1
Mąkę, margarynę, żółtko, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto robimy w kulę i wkładamy na 10 minut do zamrażalki.
Krok 1 - Tarta z kremem i mandarynkami foto
2
Następnie ciastem wylepiamy dwie małe formy do tarty lub jedną dużą. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 2 - Tarta z kremem i mandarynkami foto
3
Krem: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy i mąkę, po czym wlewamy je do wrzącego mleka. Mieszamy gotując, aż budyń będzie gęsty. Studzimy. Masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń.
Krok 3 - Tarta z kremem i mandarynkami foto
4
Na koniec do kremu dodajemy masę krówkową i przez chwilę ucieramy, aż połączy się z kremem.
Krok 4 - Tarta z kremem i mandarynkami foto
5
Krem rozsmarowujemy na tarcie.
Krok 5 - Tarta z kremem i mandarynkami foto
6
Na kremie układamy obrane i podzielone na cząstki mandarynki.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch tarty.
Krok 6 - Tarta z kremem i mandarynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 28.01.2016 11:51
Musi być pyszna
Damiano
Damiano 28.01.2016 09:04
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak