Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos meksykański do ryżu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
czosnek ząbki 1 szt
kukurydza w puszce 0,5 puszki
fasola czerwona z puszki 0,5 puszki
papryczka chili 1 szt
cukier 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
ocet jabłkowy wg uznania
ryż 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos meksykański do ryżu

Cebulę podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy. Blendujemy na gładki sos. Dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do sosu. Papryczkę chili przekrawamy na pół. Wyciągamy ze środka pestki i kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy stopniowo do sosu i próbujemy. Dodajemy cuker, sól i pieprz mielony. Smak regulujemy cukrem i solą. Do smaku dodajemy ocet jabłkowy. Ryż gotujemy wg instrukcji z dodatkiem soli. Sos mieszamy z ryżem lub polewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.02.2016 17:10
Jak dla mnie pyszny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak