Ciasto z galaretką i owocami

Ciasto z galaretką i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

  • mleko

    3 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 szt.
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do białek stopniowo dokładać po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i łyżce cukru, delikatnie połączyć. Wlać ciasto do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić.
KREM: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozprowadzić budyń, obie mąki i 3 łyżki cukru. Całość połączyć z gorącym mlekiem i zagotować. Ugotowaną masę dobrze wystudzić.
Masło zmiksować do białości z 1 łyżką cukru, po ubiciu stopniowo dokładać wystudzony budyń i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na blat ciasta.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Na wierzch kremu położyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bogusiaz

20.08.2012 13:32
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat