Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenne z żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
śmietana 18 proc 1 szklanka
jaja 4 sztuki
powidła śliwkowe 2 łyżki
olej 1/2 szklanki
żurawina suszona garść
amoniak 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1

Dodatkowo

cukier puder

Porada

Ciasto najlepiej smakuje po wystygnięciu i ulotnieniu sie zapachu amoniaku. Można jedną łyzeczkę amoniaku zamienić na łyżeczkę proszku do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenne z żurawiną

Do miski dać jajka z cukrem i mikserem ubić. Następnie dodać śmietanę , olej ,mąkę, 2 pełne łyżki powideł i przyprawę do piernika i wyrobić na gładką masę. Amoniaku dać 2 płaskie łyzeczki .Ciasto ma być nie za rzadkie ale lejące się. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać.(ja żurawinę wcześniej namoczyłam w gorącej wodzie, aby była miękka ale można i suszoną dać).Wlać do przygotowanej tortownicy 24cm i piec ok 45 min w temp. 180 *C.Po wystudzeniu polać lukrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.09.2016 11:13
lubię takie ciasta
Ela15 10.07.2016 11:09
ciekawie się prezentuje, chętnie bym spróbowała
KORAL 14.03.2016 23:28
Ciekawy przepis :)
Aneta41 28.01.2016 10:57
Wygląda ciekawie.. ciekawe jak smakuje ??:) hmmm?
Betka 28.01.2016 04:45
mniam mniam pychotka...
Babeczka35 27.01.2016 18:20
Super ciasto:)
adelajda 27.01.2016 13:10
pyszne ciacho
pestka 27.01.2016 12:35
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak