Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowo-śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 szt
cukier 0,5 szkl
mąka 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżka
powidła śliwkowe 2 słoiki
GALARETKI WIŚNIOWE 2 szt
śnieżka 2 szt
galaretka wiśniowa 1 opak
mleko zimne 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowo-śliwkowe

Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, do białek dodawać powoli żółtka, ciągle ubijając.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, lekko wkręcić do masy żółtkowej.
Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec w 175 stop, około 20 minut.
Masa śliwkowa
Powidła wyłożyć do garnka.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody.
Gdy galaretki zaczną tężeć, wlać do powideł śliwkowych, dobrze wymieszać i zostawić do stężenia masy.
Pianka

Galaretkę rozpuścić w szkl gotowanej wody.
Śnieżkę wsypać do miski, wlać mleko i ubijać 5 minut.
Gdy pianka jest ubita, dodawać po łyżce galaretki wiśniowej, wymieszać.

Biszkopt
masa śliwkowa
pianka
Na wierzchu pianki zrobić fale widelcem
Można ozdobić kropkami soku marchewkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 04.06.2011 22:56
hmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak