Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wieprzowa.

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 sztuki
sól 1 łyżka
ziele angielskie 7 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Wywar: 1,5 szklanki
sól do smaku wg uznania

Porada

Upieczone golonki podawać z dodatkami i pieczywem, lub z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wieprzowa.

Golonki myjemy, wkładamy do garnka, wsypujemy sól i mielony pieprz, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę w takiej ilości, by przykryć golonki, nastawi do gotowania na przynajmniej godzinę.
Golonki ostudzić w wywarze, a następnie wyjąć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wywar ok.1,5 szklanki wlać do dużego kubka, wsypać czosnek granulowany, paprykę, dodać przyprawę w płynie, wymieszać, a w miarę potrzeby dosolić. Golonki zalać wywarem, wstawić do piekarnika i.piec do miękkości czyli ok. 1,5 godziny /czas pieczenia zależy od wielkości golonek/ w tem. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 24.10.2016 17:44
Bardzo męskie danie, a pewnie niejedna dziewczyna będzie z takiej porcji mięsa zadowolona.
Ela15 03.03.2016 08:44
bardzo lubię
IZABELA29 26.01.2016 17:47
cos dla mojego meza
Bernadeta1 26.01.2016 17:25
Nie przepadam za golonką ale Twoja wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak