Gęś w potrawce

Gęś w potrawce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi gęsie

    4 sztuki
  • cebula

    50 dkg
  • pomidory

    25 dkg
  • jabłka

    2 sztuki
  • rosół z kury

    2 szklanki
  • smalec

    1 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi gęsie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać, posiekać, lekko podsmażyć na rozgrzanym smalcu, przełożyć na talerzyk. Mięso posypać solą i pieprzem i na tym samym tłuszczu zrumienić z obu stron, a następnie wymieszać z cebulą. Wlać 1,5 szklanki rosołu i dusić na małym ogniu około półtorej godziny. Podczas duszenia stopniowo wlewać pozostały rosół. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, jabłka również obrać i pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, dodać do mięsa na 20 minut przed końcem gotowania. Potrawkę ostudzić, zdjąć warstwę tłuszczu z wierzchu. Ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

25.08.2010 13:32
za gęsią jakoś nie przepadam

RenataZ-et

22.08.2010 11:11
Ja też nigdy nie jadłam takiej potrawy.

Margo1

21.08.2010 07:08
Takiej jeszcze nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat