Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś w potrawce

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi gęsie 4 sztuki
cebula 50 dkg
pomidory 25 dkg
jabłka 2 sztuki
rosół z kury 2 szklanki
smalec 1 łyżki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś w potrawce

Piersi gęsie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać, posiekać, lekko podsmażyć na rozgrzanym smalcu, przełożyć na talerzyk. Mięso posypać solą i pieprzem i na tym samym tłuszczu zrumienić z obu stron, a następnie wymieszać z cebulą. Wlać 1,5 szklanki rosołu i dusić na małym ogniu około półtorej godziny. Podczas duszenia stopniowo wlewać pozostały rosół. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, jabłka również obrać i pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, dodać do mięsa na 20 minut przed końcem gotowania. Potrawkę ostudzić, zdjąć warstwę tłuszczu z wierzchu. Ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.08.2010 13:32
za gęsią jakoś nie przepadam
RenataZ-et 22.08.2010 11:11
Ja też nigdy nie jadłam takiej potrawy.
Margo1 21.08.2010 07:08
Takiej jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak