Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kg
pomidory suszone Smak 1/2 słoika (te z czosnkiem)
cieciorka konserwowa 1/2 puszki
papryka czerwona 1 szt
marchewka 1 szt
cebula 2 szt
natka pietruszki 1 duży pęczek
czosnek 4-5 ząbków
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
jajko 3 szt
kajzerka 1 namoczona w mleku
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek

Przyprawy

sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek. Możemy też zaserwować ją z sosem i dodatkami jako danie obiadowe. Tłuszcz, który wytopi się podczas pieczenia odlewamy - w rezultacie w pieczeni jest go naprawdę mało.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki

Kroki postępowania

1
Suszone pomidory wyjmujemy z oleju, kroimy w drobniejsze kawałki.
Na 3 łyżkach oleju z pomidorów szklimy posiekaną cebulę.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z mleka kajzerkę. Następnie dokładamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy.
Krok 1 - Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki foto
2
Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę i bułkę tartą (wtedy wiadomo ile bułki dać, może być +/-, a cieciorka nam się nie rozpadnie), ponownie wyrabiamy.
Krok 2 - Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki foto
3
Masę przekładamy do 2 keksówek (12x26cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. W keksówkach należy dokładnie dociskać, aby pieczeń nie miała „dziur” w środku.
Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odlewamy wytopiony tłuszcz (jeśli potrzeba to więcej niż raz) i studzimy.
Krok 3 - Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 29.01.2016 19:31
Bardzo fajny przepis.
gosia56 26.01.2016 19:53
na pewno pycha;)
SzczyptaChili 26.01.2016 15:08
Ale tu apetycznie i kolorowo :)
joannaa24 26.01.2016 11:32
Bardzo apetyczna pieczeń ;)
Aleksandra/Olcia 26.01.2016 11:10
super na chlebek lub na obiad
monikaT83 26.01.2016 10:42
Bardzo apetyczne mięsko!!!
KORAL 26.01.2016 10:36
Pysznie wygląda .
Mniam 26.01.2016 09:31
Uwielbiam takie pieczenie i ten zapach...ach :)
Franciszek 26.01.2016 00:26
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak