Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zapiekanka z pieca

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Skład

bagietka 1 sztuka
oliwa 3 łyżeczki
pieczarki 150 gram
szalotka 1 sztuka
sól do smaku
ser żółty 250 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

ketchup pikantny 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
por (biała część) 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zapiekanka z pieca

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 1 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
2
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę-zarumienić.
Krok 2 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
3
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
4
Gdy cebulka już się zarumieni dodać pieczarki i posolić do smaku. Dusić pod przykryciem około 7 minut.
Krok 4 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
5
Bagietkę przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeg według uznania(w zależności jakie długie chcemy mieć zapiekanki).
Przełożyć na blachę. Na każdej zapiekance ułożyć plasterki pieczarek.
Krok 5 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
6
Ser zetrzeć na grubym oczku tarki i posypać nim zapiekanki.Posypać ziołami prowansalskimi.
Krok 6 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
7
Piec w 170 stopniach aż ser się roztopi a całość zarumieni.
Krok 7 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
8
Białą część pora posiekać drobno.
Krok 8 - Francuska zapiekanka z pieca  foto
9
Po wyjęciu z pieca, przełożyć na talerz. Posypać posiekanym porem, posypać papryką słodką. Polać ketchupem.
Krok 9 - Francuska zapiekanka z pieca  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 31.01.2016 15:30
Fajna ta bagietka
noninka77 25.01.2016 17:25
Pyszności....mniami☺
agnieszka214 25.01.2016 17:00
Pyszna bagietka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak