Przepis i sposób przygotowania na: Markos
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Cały czas ubijając dodawaj olej,mąkę,kakao,ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.
Ciasto makowe
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.
Masa budyniowa
Z mleka odlej 100 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem waniliowym. W odlanym mleko wymieszaj budyń. Wymieszany budyń dodaj do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstaw by przestygł.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj budyń.
Jedną część biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj ciastem makowym. Na ciasto makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj biszkoptem. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.