Ptysie Eli z łososiem

Ptysie Eli z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jajka

    4 sztuki
  • sersk krenowy Almette

    2 sztuki
  • kwasna gęsta śmietana

    4 łyżki
  • chrzan ze słoika

    3 łyżki
  • koperek

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • sól

    do smaku
  • łosoś wędzony

    40 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut,aż się zrumienią.Koperek(odłożyć do dekoracji tyle małych gałązek ile jest ptysi) i szczypiorek posiekać.Z łososia odłożyć do dekoracji tyle cienkich pasków ile jest ptysi.Resztę łososia pokroić w drobną kostkę.Serek,śmietanę,chrzan,sól,pieprz utrzeć na puszystą masę.Dodać koperek,szczypiorek,łososia i wymieszać.Ptysie przekroić i na dolne części nałożyć masę serowo-łososiową.Każdego ptysia ozdobić paskiem łososia,gałązką koperku i przykryć górną częścią.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zdeba

24.02.2015 09:29
Przystawka na imprezę ze znajomymi, super

Islanzadi

29.11.2010 00:49
Czymś takim można zaszpanować ;p

iwona332

09.09.2010 18:13
Ciekawe połączenie...

Agnieszka_B

21.08.2010 22:24
Ciekawe połączenie...

bernika

20.08.2010 22:33
fajen i neitypowe.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat