Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie Eli z łososiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
sersk krenowy Almette 2 sztuki
kwasna gęsta śmietana 4 łyżki
chrzan ze słoika 3 łyżki
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1/2 pęczka
sól do smaku
łosoś wędzony 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie Eli z łososiem

Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut,aż się zrumienią.Koperek(odłożyć do dekoracji tyle małych gałązek ile jest ptysi) i szczypiorek posiekać.Z łososia odłożyć do dekoracji tyle cienkich pasków ile jest ptysi.Resztę łososia pokroić w drobną kostkę.Serek,śmietanę,chrzan,sól,pieprz utrzeć na puszystą masę.Dodać koperek,szczypiorek,łososia i wymieszać.Ptysie przekroić i na dolne części nałożyć masę serowo-łososiową.Każdego ptysia ozdobić paskiem łososia,gałązką koperku i przykryć górną częścią.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 24.02.2015 09:29
Przystawka na imprezę ze znajomymi, super
Islanzadi 29.11.2010 00:49
Czymś takim można zaszpanować ;p
iwona332 09.09.2010 18:13
Ciekawe połączenie...
Agnieszka_B 21.08.2010 22:24
Ciekawe połączenie...
bernika 20.08.2010 22:33
fajen i neitypowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak