Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi nigri

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ryż do sushi 100 g
krewetki 5-6 sztuk
paluszki surimi 1 szt
łosoś wędzony 1 plaster
ogórek zielony 2 platerki
papryka czerwona 2 paski
szczypiorek
wasabi
nori ok. 1/2 arkusza
awokado 1 plaster

do ryżu

ocet ryżowy 1 łyżka
cukier 1/2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

dodatkowo

sos sojowy
ocet ryżowy
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi nigri

Kroki postępowania

1
Ryż najpierw zalewamy wodą i moczymy, następnie odcedzamy i zalewamy woda w stosunku 1:1. Kiedy ryż wchłonie wodę składniki sosu podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i mieszamy z ryżem. Z ryżu formujemy wałeczek i nakładamy niewielką ilość wasabi.
Krok 1 - Sushi nigri foto
2
Krewetki nabijamy na wykałaczki i wrzucamy na 3 minuty do wrzątku z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami sosu sojowego. Odcedzamy, skrapiamy octem ryżowym i sokiem z cytryny, zdejmujemy z wykałaczek i rozcinamy prawie do końca na pół. Krewetki układamy na ryżu, dociskamy.
Krok 2 - Sushi nigri foto
3
Na krewetce można ułożyć plasterek awokado lub ogórka i pasek papryki lub szczypiorek. Arkusz nori tniemy w paski i każdą porcję ryżu z dodatkami owijamy paskiem nori.
Krok 3 - Sushi nigri foto
4
Podobnie postępujemy z innymi składnikami, na wałeczku ryżowym układamy plasterek łososia lub paluszka surimi, dodajemy inne składniki i owijajmy paskiem wodorostu. Podajemy z imbirem marynowanym i sosem sojowym lub sosem teryiaki.
Krok 4 - Sushi nigri foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 24.01.2016 21:52
pięknie wygląda
agaK. 24.01.2016 21:11
Wygląda uroczo, ciekawe jak smakuje.
Marta Ryżek-Kalkowska 24.01.2016 20:39
elegancko i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak