Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zapiekankę

  • ziemniaki

    1 kg
  • pieczarki

    500 g
  • boczek wędzony

    200 g (w plasterkach)
  • kiełbasa śląska

    2 szt
  • cebula dymka

    5 szt
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • przyprawa do ziemniaków

Składniki na sos

  • śmietana 30%

    250 ml
  • musztarda sarepska

    1 łyżeczka
  • majonez

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czarny pieprz mielony Prymat

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie zapiekanki:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Szczypiorek siekamy. Ziemniaki, cebulę i szczypiorek mieszamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.

Kiełbaski śląskie i boczek kroimy w plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.

Sosem zalewamy ziemniaki i cebulę i dobrze mieszamy. Połowę ziemniaków przekładamy do naczynia żaroodpornego, na ziemniaki układamy połowę kiełbasy, następnie połowę pieczarek, a na pieczarki 100 g boczku. No boczek ponownie układamy ziemniaki i pozostałe składniki, na wierzchu powinien być boczek.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

05.07.2016 23:02
pyszny obiadek

Madziela

19.06.2016 12:31
brzmi niesamowicie :D

Ada-Gaba

12.03.2016 21:34
treściwa zapiekanka

ben-ka

03.03.2016 09:25
Można się najeść do syta.

Ola1984

25.01.2016 10:18
Bardzo smaczna zapiekanka.

VioletoweKucharzenie

25.01.2016 10:00
cudownie pysznie!

Mniam

25.01.2016 09:40
Smaczna i sycąca zapiekanka :)

2milutka

25.01.2016 08:59
Twoje dania mnie zachwycają !

Jadwiga/Jaga85

25.01.2016 07:55
pyszny obiadek!

dollce

24.01.2016 22:51
wygląda mega apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat