Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo - cytrynowy.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
woda letnia 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

sok z cytryny 3-4 łyżki
woda 50 ml
cukier 2 łyżeczki

Krem cytrynowy

budyń śmietankowy 2 szt
cukier 3-4 łyżki
sok z cytryny 2-3 szt
masło 300 gram
woda 3 szklanki

Śmietana

śmietana 30% 700 ml.
jogurt naturalny 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier 3 łyżki

Dekoracja

cytryna
kiwi
mandarynki
galaretka truskawkowa 1 -2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo - cytrynowy.

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać 2 łyżki wody, zmiksować. Mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (średnica 28cm) wyłożyć papierem i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min. w temperaturze 175*C.
Poncz: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.
Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki i nasączamy przygotowanym ponczem

Krem cytrynowy: ½ litra wody mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 1 szklance zimnej wody mieszamy z sokiem cytryny i szybko mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodaj cukier puder a następnie jogurt naturalny. Miksujemy. Żelatynę zalej 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą łączymy z pianką. Dokładnie mieszamy.

Na krążek biszkoptu wykładamy 2/3 masy budyniowej, na masę budyniową wykładamy 1/2 ubitej śmietany i przykładamy drugi krążek biszkoptu. Na biszkopt wykładamy pozostawiony krem cytrynowy a następnie ubitą śmietanę, jednocześnie smarując boki ciasta. Dekorujemy dowolnie, cytryną, kiwi, mandarynkami i delikatnie posypujemy sypką truskawkową galaretką.
Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.03.2017 22:35
Piękny i smakowity torcik;)
Adamorek 06.01.2017 12:01
moje ukochane połączenie
Aneczka92 03.01.2017 19:03
Ale super wygląda ;)
Patrycja33 10.08.2016 09:18
wyglada wspaniale!
Ela15 10.06.2016 06:55
pięknie wygląda i na pewno jest pyszny
Jagódka77 21.02.2016 13:07
bardzo ładnie wygląda i na pewno pysznie smakuje
IwonaKa 07.02.2016 10:42
pięknie wygląda,aż chce się jeść
KORAL 01.02.2016 16:38
ŚWIETNY.....
Róża1 29.01.2016 22:07
wspaniały torcik !!!!!!
ben-ka 26.01.2016 11:59
Narobiłaś mi apetytu, jak można tak kusić ludzi !!! :)
Wafelek2601 25.01.2016 07:49
Musi być pyszny
olkaaa 25.01.2016 07:36
fajny tort
MAR3STA 24.01.2016 22:52
bardzo apetyczny ten torcik
Renataj 24.01.2016 19:06
Zazdroszczę biesiadnikom - też chętnie bym się skusiła na kawałek:)
ania2610 24.01.2016 19:00
wspaniały torcik, ktoś bardzo się ucieszył
irenka 24.01.2016 18:37
ale pyszny torcik ,poproszę kawałek
mirosława4 24.01.2016 18:10
ale pyszności !
jasiek 24.01.2016 18:03
wygląda cudnie
Smaczna_B 24.01.2016 17:39
Ale ładny torcik!
w mojej kuchni 24.01.2016 17:26
słodkie smakołyki
gusia1000 24.01.2016 17:23
Pyszny tort. Normalnie na medal.
adelajda 24.01.2016 17:04
Piękny i smaczny ten torcik :))
gosia56 24.01.2016 16:32
Super torcik zjadłabym kawałeczek dawno nie jadłam tortu;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak