Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe z bułeczką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
jajko 2 szt
ser biały 30-35 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 6 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe z bułeczką

Ser rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli . W misce utrzeć 2 łyżki masła z żółtkami , dodać ser nadal ucierając . Następnie połączyć z mąką i ubitą pianą z białek. Wszystko delikatnie wymieszać .Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrobione ciasto, podzielić je na kilka kawałków z których uformować wałeczki o średnicy ok. 3 cm a następnie lekko je spłaszczyć dłonią . Pokroić ukośnie na 4-5 centymetrowe kawałki . Wrzucać partiami na lekko posolony wrzątek i gotować jeszcze ok. 1 minuty od chwili ich wypłynięcia .Pozostałą część masła rozpuścić na patelni , wsypać bułkę tartą i lekko ją zrumienić . Kluseczki leniwe wyjąć z wody łyżką cedzakową , wyłożyć na talerz i polać zrumienioną na maśle bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 29.01.2016 17:45
Świetnie wyglądają
Futka 29.01.2016 10:51
Przepyszne leniwe :)
gusia1000 24.01.2016 17:24
Też takie lubię.
gosia561 24.01.2016 17:22
fajne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak