Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyluzowane udka w pieczarkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka bez kości i skóry 6 sztuk
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
masło 1 łyżka
pieczarki 20 dkg
cebula 2 małe
kostka rosołowa 1 sztuka
sok pomidorowy 150 ml
koperek 1/2 pęczka
czosnek 1 ząbek
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Porada

Udka bez skóry i kości kupiłam w sklepie,ale możemy sami wyjąć kość.

Przepis i sposób przygotowania na: Wyluzowane udka w pieczarkach

Kroki postępowania

1
Mięso z udek(bez kości i skóry) umyć i osuszyć,doprawić z każdej strony odrobiną soli i kolorowego pieprzu
Krok 1 - Wyluzowane udka w pieczarkach foto
2
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso
Krok 2 - Wyluzowane udka w pieczarkach foto
3
Pieczarki,czosnek i cebulę pokroić w plasterki.Zdjąć z patelni udka a podsmażyć pieczarki z cebulką
Krok 3 - Wyluzowane udka w pieczarkach foto
4
Na posmażonych pieczarkach ułożyć mięso.dodać kostkę rosołową(lub bulion)
Krok 4 - Wyluzowane udka w pieczarkach foto
5
Podlać niepełną szklanką wody i sokiem pomidorowym (najlepiej z domowej spiżarki,lub dobrym jakościowo z kartonu)dusić pod przykryciem do miękkości mięsa(u mnie 35 minut). sosu nie zagęszczać mąką.posypać na talerzu koperkiem
Krok 5 - Wyluzowane udka w pieczarkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 03.02.2016 13:13
fajny pomysł;)
Bernadeta1 24.01.2016 17:58
pychotka takie mięsko
Mniam 24.01.2016 16:57
Z chęcią bym zjadła na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak