Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 400 gram
żółtko jajek 4
kwaśna śmietana 4 łyżki
masło 10 gram
cukier puder 1 łyżeczka
sól szczypta
spirytus 1 łyżka

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

1. Na stolnicy wysypujemy mąkę i mieszamy ją z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, śmietanę, masło i spirytus. Zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie.
2. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na grubość około 2 mm.
3. Nożem tniemy ciasto na paski o grubości około 3-4cm. Następnie w poprzek tniemy w ten sposób, aby uzyskać kształt zbliżony do równoległoboku. Na środku robimy nacięcia a przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta.
4. Faworki należy smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru.
5. Usmażone faworki można oprószyć cukrem pudrem (warto najpierw osuszyć je z nadmiaru tłuszczu kładąc np. na ręczniku papierowym)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 23.01.2016 21:30
już niedługo będziemy piec :)
kd045 23.01.2016 20:51
pyszności ;)
irenka 23.01.2016 18:28
pyszne słodkości,uwielbiam
Ilona_eS 23.01.2016 17:57
kuszące faworki aż jutro chyba sama w końcu je zrobie :)
agaK. 23.01.2016 17:22
Pyszności którym ciężko się oprzeć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak