Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serduszkami indyczymi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
gorąca woda 1 szkl.
sól płaska łyżeczka
jajko

~ FARSZ

serca drobiowe z indyka 1 kg
marchewka 2 duże
seler korzeniowy 1/2 średniego
cebula czerwona duża
masło 100 g
majeranek
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Czosnek suszony Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serduszkami indyczymi

Kroki postępowania

1
Serca indycze ugotować razem z warzywami w niewielkiej ilości osolonej wody.
Pozostawić do ostygnięcia i odcedzić.
Krok 1 - Pierogi z serduszkami indyczymi foto
2
Zmielić przez drobne sitko.
Krok 2 - Pierogi z serduszkami indyczymi foto
3
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zrumienić posiekaną cebulę.
Krok 3 - Pierogi z serduszkami indyczymi foto
4
Do cebuli dodać zmielone mięso i warzywa - przesmażyć i doprawić do smaku.
Na końcu dodać kawałki świeżego masła, pozwolić mu się rozpuścić w gorącym farszu i dokładnie całość wymieszać dolewając odrobinę wywaru.
Zostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 4 - Pierogi z serduszkami indyczymi foto
5
Z podanych składników zagnieść ciasto, nakryć odwróconą miską i odstawić na 30 minut, aby gluten spęczniał.
Rozwałkować możliwie cienko i wyciąć krążki dowolnej wielkości - nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie sklejać..
Krok 5 - Pierogi z serduszkami indyczymi foto
6
Wkładać porcjami na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6 - Pierogi z serduszkami indyczymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 23.01.2016 18:49
jeszcze takich nie jadłam
w mojej kuchni 23.01.2016 18:23
moje smaki do zjedzenia, po0droby lubiż i dużo majeranku do farszu
KORAL 23.01.2016 11:13
Też lubię podroby, smaczniutkie.
Habibi 23.01.2016 08:35
Polecam, jeśli lubisz i jadasz podroby :) Ja od dzieciństwa jestem przyzwyczajona do jedzenia serduszek, żołądków czy płucek, dlatego też powstał ten przepis ;) A mój mąż jedząc je nie chciał wierzyć, że to "tylko" serduszka, a nie normalne mięsko ;)
Futka 23.01.2016 06:19
Świetne i bardzo smakowite połączenie. Pierożków z takim farszem jeszcze nie jadłam, ale z przyjemnością wypróbuję :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak