Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone 1/2 kg
kapusta włoska 1 główka
papryka czerwona 2 pieczone (miąższ)
Buraczki tarte SMAK 1 szkl
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
kasza jęczmienna perłowa 1 szkl
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżeczka

sos

pomidor 3 szt
papryka czerwona 1 pieczona (miąższ)
cebula 1 mała
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Porada

Użyłam kapusty włoskiej, bo słyszałam, że lepiej się zwija (to były moje pierwsze zawijane gołąbki), ale można też zawijać w zwykłą białą czy nawet w pekinkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem

Kroki postępowania

1
Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą.
Krok 1 - Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem foto
2
Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).
Krok 2 - Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem foto
3
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
Krok 3 - Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem foto
4
Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty.
Krok 4 - Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem foto
5
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Krok 5 - Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 13.08.2016 15:41
Warto zrobić z tym nadzieniem
monikaT83 23.01.2016 21:52
wow wow ! super gołąbki! rewelacyjne podejście do farszu!
Wiktoria29 23.01.2016 20:24
ciekawy pomysł
Renataj 23.01.2016 19:37
Ciekawe te gołąbki - takich jeszcze nie robiłam:)
Mniam 23.01.2016 19:30
Wspaniała propozycja :) Fantastyczny pomysł i jeszcze ten kolor urzekający. Rewelacja!
dollce 23.01.2016 17:11
ciekawe połączenie
adelajda 23.01.2016 14:51
ciekawe nadzienie
Damiano
Damiano 23.01.2016 14:37
fajny przepis
MałaMi89 23.01.2016 12:35
Miło mi :) podeszłam do nich eksperymentalnie, a smak zachwycił domowników, w tym moją małą Córeczkę, która na widok buraków na talerzu paluszkiem pokazuje, że tego nie :P
Marta Ryżek-Kalkowska 23.01.2016 11:03
pyszna propozycja
IZABELA29 23.01.2016 10:27
fajnie wyglądają
bertpvd 23.01.2016 10:13
uwielbiam gołąbki
pestka 23.01.2016 10:06
z dodatkiem buraka jeszcze nie robiłam, to ciekawe połączenie
Renata9 23.01.2016 09:20
Świetne gołąbki i na pewno bardzo smaczne :-) Jak na pierwszy raz to rewelacja :-)
Babeczka35 23.01.2016 07:51
Pomysłowe i super danie:)
Futka 23.01.2016 06:20
Pomysłowe i bardzo smaczne połączenie. Farsz jest cudowny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak