Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z pomarańczami

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
pomarańcza 3 sztuki
imbir 10 plastrów
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z pomarańczami

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kaczkę myjemy i osuszamy. Wycinamy kuper i nacinamy skórę na piersiach w kratkę.

Pomarańczę kroimy w ćwiartki lub ósemki ( w zależności od jej wielkości – im większa tym drobniej kroimy). Imbir kroimy w cienkie plasterki.

Do środka kaczki wkładamy 5 plasterków imbiru i 2 pokrojone pomarańcze. Kaczkę zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Z zewnętrznej strony kaczkę solimy i pieprzymy i układamy na niej pozostałe plasterki imbiru.

Na dno naczynia żaroodpornego – powinno być jak najszersze ,wkładamy masło , na nie wkładamy kaczkę i pieczemy 30 minut bez pokrywy w 200 stopniach.

Następnie kaczkę przykrywamy jak najszczelniej folią aluminiową, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Wyjmujemy kaczkę, okładamy ją na piersiach pozostałą pokrojoną pomarańczą, przykrywamy folią i pieczemy jeszcze godzinę.

Gotowe – kaczkę podajemy z żurawiną lub borówką :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 23.01.2016 18:56
smaczna kaczusia
Damiano
Damiano 23.01.2016 14:36
bardzo dobre
Wafelek2601 23.01.2016 09:54
Pysznie wygląda
Edita 23.01.2016 09:23
kaczuszka pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak