Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 400 g
udko z kurczaka 1 szt
marchew 2 szt
seler korzeniowy 0,5 szt mały
sól 2 łyżeczki
woda zimna 2 l
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarenka
boczek wędzony 250 g
kiełbasa śląska 1 szt
cebula 1 szt
kapusta kiszona 500 g
ziemniaki 4 szt
Kminek mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Kroki postępowania

1
Żeberka, udko zalewamy wodą. Zaczynamy gotować. Warzywa obieramy i kroimy. Dodajemy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotujemy rosól.
Krok 1 - Kapuśniak foto
2
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Krok 2 - Kapuśniak foto
3
Gdy tłuszczyk się zacznie wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
Krok 3 - Kapuśniak foto
4
Dodajemy do naszego wywaru
Krok 4 - Kapuśniak foto
5
Kapustę płukamy - jeżeli jest mało kwaśna to nie płukamy. Kroimy i dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości
Krok 5 - Kapuśniak foto
6
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości
Krok 6 - Kapuśniak foto
7
Do zupy dodajemy kminek i doprawiamy do smaku.
Krok 7 - Kapuśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 23.01.2016 13:22
Ooo dawno nie jadłam kapuśniaka..pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak