Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana z owocami z cynamonem i syropem klonowym
Pod warunkiem, że właściwie ugotowana.
Jak ugotować dobrze kaszę jaglaną. Są dwa sposoby, ale mój ulubiony jest taki.
Rzogrzej szeroki rondel o grubym dnie.
Wsyp kubek kaszy jaglanej. I praż ją na suchej powierzchni do czasu, kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach.
Przepłucz ją wrzątkiem i zalej 2 kubkami gorącej wody. Zamknij pokrywę i gotuj około 10 minut. Bez odkrywania.
Następnie, wciąż nie podglądając włóż garnek/rondel w ciepłe miejsce. Ja wkładam pod kołdrę.
Wyjmuję po godzince.
Kasza wchłonie całą wilgoć i będzie ugotowana na sypko.
Przechowuj w pojemniku ,najlepiej szklanym, w lodówce i odgrzewaj w miarę potrzeby.
Ugotowaną kaszę jaglaną, jeśli jest zimna i z lodówki, podpraż na nierafinowanym oleju kokosowym extra virgin .
Dodasz jej soczystości, smaku i wspaniałego aromatu.
A druga sprawa- kasza nie będzie zimna.
Do kaszy dodaj owoce- pokrojone na pół winogrona oraz wyłuskane ziarna granatu.
Całość posyp ziarnami.
Przed podaniem wzbogać syropem klonowym.
I danie gotowe, w kilka chwil!
Na zdrowie!