Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z szampana z liczi
Liczi obieramy i usuwamy pestki. W rondelku łączymy sok z połowy limonki, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, wodę i wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka). Gotujemy kilka minut aż cukier się rozpuści. Obrane owoce umieszczamy w miseczce, zalewamy gorącym syropem, przykrywamy miseczkę i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotowanie galaretki z szampana:
Alkohol i cukier puder łączymy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu ok. 2 minut aż cukier się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do szampana. Do pucharków wkładamy po kilka owoców liczi z syropu i zalewamy przygotowaną galaretką.
Pucharki chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem na krótką chwilę zanurzamy pucharki w gorącej wodzie, żeby było łatwiej wyjąć galaretki. Galaretki z szampana podajemy z syropem i owocami liczi.