Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 60 dag
mąka pełnoziarnista pszenna 20 dag
mąka orkiszowa 20 dag
dynia prażona 2 łyżki
słonecznik łuskany 2 łyzki
otręby owsiane 2 łyżki
olej sezamowy 3 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
maślanka 500 ml
woda letnia 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąk i wymieszać.
Krok 1 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
2
Wsypać otręby owsiane, słonecznik łuskany oraz prażoną dynię i ponownie wymieszać.
Krok 2 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
3
Dosypać cukier brązowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 3 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
4
Wsypać sól.
Krok 4 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
5
Wlać olej sezamowy i dobrze wymieszać.
Krok 5 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
6
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 6 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
8
Maślankę zmieszać z wodą i dodać do ciasta.
Krok 7 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
9
Dobrze wyrobić łyżką i pozostawić w misce do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 8 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
10
Ciasto "odgazować", a potem przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na 15 minut.
Krok 9 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
12
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 - 40 minut.
Krok 10 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
13
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto
14
Smacznego !
Krok 12 - Dyniowo - słonecznikowo - sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej i maślance. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 13.02.2016 11:08
Fajny chlebek..
staropolanka5 26.01.2016 19:42
apetyczny ten chlebek
Renata9 21.01.2016 18:36
Karinko, serdecznie zapraszam na chlebek :-)
Malinka 21.01.2016 18:02
Chętnie zjadłabym na śniadanko :) Smaczny chlebek Renatko!
marenka 21.01.2016 15:10
bardzo dobry chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak