Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek duszony z jabłkami i gruszkami, flambirowany śliwowicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek 400 g
jabłka 2 sztuki
gruszki 2 sztuki
syrop klonowy 40 ml
bulion drobiowy 100 ml
masło 40 g
śliwowica 80 ml
pieprz czerwony
rozmaryn świeży
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek duszony z jabłkami i gruszkami, flambirowany śliwowicą

Boczek nacinamy od strony skóry w bardzo drobną kratkę, a następnie obsmażamy zaczynając od strony ze skórą na łyżce masła, aż do zrumienienia się skórki. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i gruszki (ze skórką, bez gniazd nasiennych) i podlewamy syropem klonowym. Dodajemy czerwony pieprz, posiekany rozmaryn i tymianek. Całość podlewamy śliwowicą, podpalamy i flambirujemy, a następnie podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Boczek kroimy w plastry, podajemy z owocami, dekorujemy świeżym rozmarynem i czerwonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 19.02.2016 08:50
smacznie wyglada
iziona 21.01.2016 18:46
Nie lubię połaczenia mięsa i owoców, ale to brzmi przepysznie
wwwiolka 21.01.2016 14:19
Bardzo fajny przepis.
Małgorzata92 21.01.2016 09:14
Bardzo mi się podoba ten przepis :)
RenataZ-et 21.01.2016 09:12
wygląda wspaniale!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak