Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony kiszony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda letnia 1,5 litra
czosnek 6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony kiszony

Kroki postępowania

1
Buraki obrać i pokroić w średniej frubości plastry.
Krok 1 - Barszcz czerwony kiszony foto
2
Podzieliść ilość butaków na trzy. Przełożyć do umytych litrowych słoików.
Krok 2 - Barszcz czerwony kiszony foto
3
Czosnek obrać i każdy ząbek przeciąć na pół.
Podzielić ilość czosnku na trzy.
Krok 3 - Barszcz czerwony kiszony foto
4
Do słoików dodać czosnek oraz liść laurowy.
Krok 4 - Barszcz czerwony kiszony foto
5
Podaną ilość wody, zagotować i wystudzić. Następnie zalać buraki.
Krok 5 - Barszcz czerwony kiszony foto
6
Na koniec dodać po 1/3 łyżeczki soli do każdego słoika.
Słoiki przykryć przykrywkami i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce.
Gdy barszczyk się już zakisi, przechowywać go w lodówce.
Krok 6 - Barszcz czerwony kiszony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 22.01.2016 08:12
Kiszonego jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak