Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt migdałowy

jajko 5 szt
mąka pszenna 1/2 szkl
kakao 3 kopiate łyżki
budyń śmietankowy 1 z białą czekoladą
cukier 1 smak migdałowy
cukier drobny 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sernik

serek mascarpone 250 g
ser ricotta 250 g
śmietana 18 proc 4 łyżki
cukier 1/2 szkl
jajko 1 szt

Dodatkowo

Krem: 1 smak krówka
mleko około 300 ml (mocno schłodzone)
kolorowa posypka

Porada

Takie ciasto z powodzeniem może zastąpić tort na różne okazje.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier migdałowy, po czym nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy do tortownicy (24cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Ja tortownicę przykrywam folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby upiekł się w środku, a nie spalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty.
Krok 1 - Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie foto
2
Sernik: Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dno wykładam "tradycyjnie" zamykając papier obręczą, następnie rozpinam obręcz, wkładam paski papieru i ponownie zamykam. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie jeszcze około 25-30 minut w 160 stopniach. Studzimy całkowicie i dopiero rozpinamy obręcz, by wyjąć sernik.
Krok 2 - Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie foto
3
Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (ja dałam minimalnie mniej mleka niż zalecał producent, bo akurat się kończyło).

Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem.
Krok 3 - Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie foto
4
Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 4 - Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 04.01.2017 11:43
Fajne ciasto
Jolanta40 05.12.2016 08:35
ale apetyczne ciasta
IZABELA29 30.11.2016 17:07
Super ciacho
ben-ka 07.05.2016 09:46
Jakie słodkości !!! pychotka :)
Poison1988 22.01.2016 08:14
rano wygląda rewelacyjnie :) pycha!
ewasylwia 21.01.2016 13:22
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto
magda1976 21.01.2016 11:52
Bardzo apetycznie wygląda
Wacław 21.01.2016 11:19
znakomite ciacho :-)`
MałaMi89 20.01.2016 23:16
Bardzo mi miło :)
Renataj 20.01.2016 22:53
Magia smaków :)
sliwka 20.01.2016 20:51
Słodka rozkosz;))
Stenka 20.01.2016 19:32
smaczne ciasto
Babeczka35 20.01.2016 19:26
To ciasto musi być pyszne:)
cukiereczek 20.01.2016 19:00
sernik na bogato UWIELBIAM
Marta1986 20.01.2016 18:41
pyszny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak