Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na pulpety

mięso mielone indycze 1/2 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kajzerka 1 namoczona w wodzie i odciśnięta
Bułka tarta klasyczna Prymat ile zabierze

Na sos

seler 1/2 szt
marchewka 2 duże
papryka czerwona 2 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2-3 ziarna
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Danie lekkie, idealne dla dzieci i osób na diecie. Podałam z kaszą kuskus, ale z dodatków pasuje tu każdy rodzaj kaszy, ryż, makaron i ziemniaki.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 1 - Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym foto
2
W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki.
Krok 2 - Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym foto
3
Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele i seler. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy koncentrat i miksujemy blenderem.
Do gładkiego sosu ostrożnie wkładamy pulpeciki i gotujemy około 20-25 minut po wypłynięciu. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody.
Krok 3 - Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.01.2016 18:09
moje smaki do zjedzenia
irenka 19.01.2016 17:38
smaczne jedzonko,lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak