Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowy leśny mech

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

szpinak mrożony 450 g
jajko 4 szt
sól szczypta
cukier 250 g
olej 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 1 łyżka

masa serowa

ser ricotta 500 g
galaretka cytrynowa 1 szt
śmietana kremówka 170 ml
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Serowy leśny mech

Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy.

Ciasto rozkrawamy na dwie części.

Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy.
Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną.

Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat szpinakowy. Masę serową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście. Przykrywamy drugim blatem.

Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 19.01.2016 19:04
Bardzo fajny przepis.
Mniam 19.01.2016 15:12
Bardzo smaczne i delikatne ciasto. Rozpływa się w ustach.
ania2610 19.01.2016 14:53
pięknie i przepysznie wygląda!
dollce 19.01.2016 13:14
Super propozycja :)
Malinka 19.01.2016 10:56
Rewelacyjna propozycja, na którą chętnie się wproszę :)
RenataZ-et 19.01.2016 10:01
jak dla mnie - rewelacja!
pestka 19.01.2016 09:37
wygląda przepysznie
Krystyna32 19.01.2016 09:23
pyszności :)
Ewelina1991 19.01.2016 08:17
świetna nazwa, a ciacho pysznie wygląda
jagoda5913 19.01.2016 00:25
pięknie wygląda
Monika-twin 18.01.2016 23:34
wyglądają apetycznie , poezja smaku
Łukasz15 18.01.2016 22:54
Wygląda pysznie
Ada-Gaba 18.01.2016 22:15
wygląda pysznie
Marta1986 18.01.2016 21:53
pyszne ciasto
agnieszka214 18.01.2016 21:46
Bardzo zielono

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak