Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion 1,2 l
pietruszka 6 szt. (korzeniowa)
marchewki 2 szt.
cebula biała 1 duża szt.
trybula 1 mały pęczek
śmietana gęsta 5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
oliwa
sól i pieprz

KULECZKI JAŚMINOWE

ryż jaśminowy 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 spore łyżki
masło 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowity, lekko słodki krem z pietruszki korzeniowej z dodatkiem delikatnej trybuli. Całość podawana z puszystymi i mięciutkimi kuleczkami z ryżu jaśminowego.

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki oraz pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion zagotowujemy ze szczyptą ziela angielskiego oraz listkiem laurowym i dodajemy do niego pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości.
Krok 1 - Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy do gotujących się warzyw.
Krok 2 - Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi foto
3
W międzyczasie przygotowujemy kuleczki jaśminowe. Namoczony w zimnej wodzie ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu dodajemy do niego łyżeczkę masła i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż masa zrobi się gęsta. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
Krok 3 - Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi foto
4
Gdy warzywa będą już miękkie przelewamy zawartość garnka do miksera wolnostojącego i miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której dodajemy posiekaną trybulę oraz śmietanę - ponownie miksujemy. Powstały krem zagotowujemy, doprawiając go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krem pietruszkowy podajemy z ciepłymi kuleczkami jaśminowymi i świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Krem pietruszkowy z kuleczkami jaśminowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.01.2016 09:43
Dla mnie super
Renataj 18.01.2016 20:11
Interesujący przepis - takiej zupy jeszcze nie jadłam:)
Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2016 18:03
super przepis
norweska20 18.01.2016 17:33
smakowite zestawienie
sliwka 18.01.2016 17:27
Smaczna zupka;))
cukiereczek 18.01.2016 17:26
apetyczne wygląda
adelajda 18.01.2016 16:26
ciekawy kremik
pestka 18.01.2016 16:12
smaczny obiad
Małgorzata92 18.01.2016 14:24
Jeśli smakuje tak, jak wygląda to szybko robię ;)
Maridka19 18.01.2016 14:05
Pyszne jedzonko :)
anka1988 18.01.2016 13:57
kolorek ma cudny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak