Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 1/2 kg
papryczka chili 1/2 szt
sok z limonki 1 szt
sok z pomarańczy 1/2 szt (świeżo wyciskany)
miód płynny 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
tabasco 1/2 łyżeczki
sos worcestershire 2 łyżki
ząbki czosnku 2-3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone

Przygotowanie:
Żeberka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paski po 1-2 kostki w każdym. Mięso nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy sok z limonki, pomarańczy, miód, wszystkie sosy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Przygotowaną marynatą zalewamy żeberka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 70-90 minut.

Żeberka pieczone podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 18.01.2016 19:15
uwielbiam, zdecydowanie moje smaki ;)
Janina 18.01.2016 16:33
Wspaniałe mięsko;))
berys18 18.01.2016 15:03
wspaniały obiad, wspaniałe żeberka
Agnieszka-87-25 18.01.2016 14:38
dobre jedzonko
w mojej kuchni 18.01.2016 14:29
Lubię tak wypieczone mięsko
Maridka19 18.01.2016 14:05
Takie żeberka muszą być pyszne .
Megg 18.01.2016 13:05
oj zjadlabym takie zeberka
sliwka 18.01.2016 12:38
Bardzo fajna propozycja;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak