Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z kremem pomarańczowym i kardamonem

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 140 g
orzechy włoskie 50 g (zmielone)
masło 100 g
cukier puder 50 g
woda zimna 1-2 łyżki
żółtko jajek 1 szt (duże)
sól 1 szczypta

Składniki na krem pomarańczowy z kardamonem

jajko 2 szt (duże jajka)
żółtko jajek 3 szt (duże jajka)
sok z cytryny 2 łyżki
sok z pomarańczy 120 g (świeżo wyciskany)
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
laska wanilii 1 szt
cukier 220 g
masło 110 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
gorąca woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kremem pomarańczowym i kardamonem

Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu pomarańczowego z kardamonem:
Roztrzepana jajka i żółtka, skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i cytryny umieszczamy w misce lub naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cukier, kardamon i ziarna wanilii (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i mieszamy. Naczynie umieszczamy nad parą wodną i podgrzewamy ciągle mieszając aż nasz krem zgęstnieje. Musimy uważać żeby krem się nie zważył. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z 3 łyżkami ciepłego kremu. Następnie dodajemy żelatynę do kremu pomarańczowego i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 1 minuty. Krem odstawiamy na bok i do jeszcze ciepłego dodajemy pokrojone w kostkę masło. Energicznie mieszamy aż masło się rozpuści i uzyskamy gładki i jednolity krem.

Gotowym kremem napełniamy tartaletki i wstawiamy do lodówki by krem stężał.

Przed podaniem możemy udekorować kolorowymi posypkami lub migdałami w płatkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.01.2016 19:35
znakomity deserek
Krzysztof15 18.01.2016 19:16
pyszne słodkości
Mama niejadka 18.01.2016 19:15
Super deser :)
dollce 18.01.2016 19:15
Rewelacyjne, aż ślinka cieknie :)
Wiktoria29 18.01.2016 15:56
muszą być wyśmienite
Róża1 18.01.2016 15:12
ale pyszności u Ciebie dla kawusi :-)
Maridka19 18.01.2016 14:06
Pyszności u Ciebie :)
ada.la 18.01.2016 13:22
wyglądają cudnie
Futka 18.01.2016 12:25
Cudne i bardzo smakowite tartalelki :)
dom-agi 18.01.2016 11:42
Pysznie wyglądają!
Malinka 18.01.2016 11:39
Ależ one cudownie się prezentują!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak