Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kremem pomarańczowym i kardamonem
Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu pomarańczowego z kardamonem:
Roztrzepana jajka i żółtka, skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i cytryny umieszczamy w misce lub naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cukier, kardamon i ziarna wanilii (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i mieszamy. Naczynie umieszczamy nad parą wodną i podgrzewamy ciągle mieszając aż nasz krem zgęstnieje. Musimy uważać żeby krem się nie zważył. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z 3 łyżkami ciepłego kremu. Następnie dodajemy żelatynę do kremu pomarańczowego i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 1 minuty. Krem odstawiamy na bok i do jeszcze ciepłego dodajemy pokrojone w kostkę masło. Energicznie mieszamy aż masło się rozpuści i uzyskamy gładki i jednolity krem.
Gotowym kremem napełniamy tartaletki i wstawiamy do lodówki by krem stężał.
Przed podaniem możemy udekorować kolorowymi posypkami lub migdałami w płatkach.