Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa Czerwona kapusta

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1/2 główki
woda zimna 1 litr
sól 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki
sól do smaku
ocet 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka
cebula czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa Czerwona kapusta

Kroki postępowania

1
Kapustę umyć, obrać z zewnętrzych liści. Główkę przeciąć na pól. Poszatkować jedną cześć.
Krok 1 - Domowa Czerwona kapusta foto
2
Zalać podaną ilością wody.
Krok 2 - Domowa Czerwona kapusta foto
3
Wodę osolić, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Kapusta ma być półmiękka( ale nie może być ugotowana do miękkości).
Krok 3 - Domowa Czerwona kapusta foto
4
Po tym czasie kapustę odcedzić, pozostawiając małą ilość wody (żeby nie była zbut sucha).
Dodać ocet, pieprz, sól i cukier.
Smak ma być lekko kwaśny ale nie za słony ani za słodki.
Krok 4 - Domowa Czerwona kapusta foto
5
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 5 - Domowa Czerwona kapusta foto
6
Cebulę dodać do kapusty . Następnie dolać oliwy z oliwek. Wszytsko dokładnie wymieszać. Gdy się całkowicie ostudzi włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Krok 6 - Domowa Czerwona kapusta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak