Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 3 szklanki
maślanka 1/2 szklanki
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
masło 4 łyżki
drodże, 20 gram
skórka z cytryny
sok z cytryny

SER

twaróg 500 gram
żółtko jajek 2 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opkowanie
masło 50 gram
skórka z cytryny 2 szt

KRUSZONKA

mąka pszenna 100 gram
cukier 50 gram
masło 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Do lekko podgrzanej maślanki wrzucić drożdże- rozmieszać- odstawić na 10 min.
Masło rozpuścić, przestudzić.
Do miski wrzucić wszystkie skladniki (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło.
Krok 1 - Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny foto
2
Ciasto przełożyć do czystej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 min.
Krok 2 - Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny foto
3
ser włożyć do miski. Dodać wszystkie składniki (masło musi być miękkie).
Krok 3 - Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny foto
4
Cisto wyjąć i podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałokowac na prostokąt o bokach ok. 25 x 35 cm.
Na rozwalkowany prostokąt nałożyć ser- pośrodku- wzdłuż dłuższego boku.
Krok 4 - Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny foto
5
Ciasto zwinąć w roladę. Składamy na 3 części -pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód).
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
W tym czasie robimy kruszonkę: do rozpuszczonego masła wsypujemy mąkę i cukier i rozcieramy w palcach.
Struclę rozcinamy z wierzchu zostawiając po 5cm od końca.
Smarujemy jajkiem. posypujemy kruszonką.
Krok 5 - Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny foto
6
Pieczemy przez 30 min w 190 stopniach - do zezłocenia.


Smacznego!
Krok 6 - Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 17.01.2016 11:09
mniam mniam
marcia7 16.01.2016 22:38
najlepsze drugie śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak