Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa strucla z serem, kruszonką i nutką cytryny
Kroki postępowania
Do lekko podgrzanej maślanki wrzucić drożdże- rozmieszać- odstawić na 10 min.
Masło rozpuścić, przestudzić.
Do miski wrzucić wszystkie skladniki (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło.
Każdą część rozwałokowac na prostokąt o bokach ok. 25 x 35 cm.
Na rozwalkowany prostokąt nałożyć ser- pośrodku- wzdłuż dłuższego boku.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
W tym czasie robimy kruszonkę: do rozpuszczonego masła wsypujemy mąkę i cukier i rozcieramy w palcach.
Struclę rozcinamy z wierzchu zostawiając po 5cm od końca.
Smarujemy jajkiem. posypujemy kruszonką.
Smacznego!