tarta na podwieczorek

tarta na podwieczorek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20dag
  • masło

    12dag
  • olej

    1łyżka
  • cukier puder

    2łyżki
  • całe jajo

  • żółtko jaja

  • aromat waniliowy

  • truskawi

    30dag
  • jagody

    30dag
  • borówki amerykańskie

    30dag
  • dżem truskawkowy

  • cukier

    5dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne masło posiekać z mąką na grubą kruszonkę.Dodać jajo,żółtko,cukier,i szybko zagnieść ciasto.Uformować je w kulę,owinąć folią i na godzinę wstawić do lodówki,żeby się dobrze schłodziło.Owoce umyć,starannie osuszyć,od truskawek oderwać szypułki.Większe truskawki poprzekrawać na połówki.Formę do tart lub tortownicę o średnicy ok.26cm. wylepić ciastem,gęsto ponakłuwać je widelcem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i upiec na jasno złoty kolor.Dżem truskawkowy wymieszać z cukrem i,mieszając,podgrzewać w rondelku,aż cukier się rozpuści,po czym przetrzeć przez sitko lub zmiksować.Na upieczonym i ostudzonym spodzie promieniście ułożyć owoce i rozsmarować na nich ciepły nie gorący dżem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

21.08.2010 12:48
Bardzo smaczna tarta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat