Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta na podwieczorek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20dag
masło 12dag
olej 1łyżka
cukier puder 2łyżki
jajko
żółtko jajek
aromat waniliowy
truskawi 30dag
jagody 30dag
borówki amerykańskie 30dag
dżem truskawkowy
cukier 5dag

Przepis i sposób przygotowania na: tarta na podwieczorek

Zimne masło posiekać z mąką na grubą kruszonkę.Dodać jajo,żółtko,cukier,i szybko zagnieść ciasto.Uformować je w kulę,owinąć folią i na godzinę wstawić do lodówki,żeby się dobrze schłodziło.Owoce umyć,starannie osuszyć,od truskawek oderwać szypułki.Większe truskawki poprzekrawać na połówki.Formę do tart lub tortownicę o średnicy ok.26cm. wylepić ciastem,gęsto ponakłuwać je widelcem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C i upiec na jasno złoty kolor.Dżem truskawkowy wymieszać z cukrem i,mieszając,podgrzewać w rondelku,aż cukier się rozpuści,po czym przetrzeć przez sitko lub zmiksować.Na upieczonym i ostudzonym spodzie promieniście ułożyć owoce i rozsmarować na nich ciepły nie gorący dżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 21.08.2010 12:48
Bardzo smaczna tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak