Klops z kurkami.

Klops z kurkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatki wieprzowej b/k

    70 dag
  • boczku surowego bez skóry

    50 dag
  • bułki tartej

    3/4 szklanki
  • jajka

    2 szt
  • smalcu

    2 łyżki
  • cebulka smażona

    1 szt
  • czosnek

    1 szt
  • przyprawa do mięs

    2 płaskie łyżki
  • pieprz mielony i sól do smaku

  • listków natki pietruszki

    1 garść
  • małych kurek

    1 pojemnik o pojemności 1 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki oczyścić, wypłukać w ciepłej wodzie, osączyć.
Podsmażyć na smalcu, ostudzić.
Mięso i boczek opłukać, osuszyć, zemleć w maszynce o średnich otworach. Wyrobić z jajkami, bułką tartą, rozkruszonymi mini kosteczkami i przyprawą do mięs.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do długiej keksówki, natłuszczonej smalcem i posypanej bułką tartą nałożyć połowę masy mięsnej, na środku wzdłuż zrobić lekkie wgłębienie. Nałożyć w szczelinę podsmażone kurki, ozdobić natką pietruszki i przykryć drugą warstwą mięsną. Masę lekko ucisnąć i zaokrąglić brzegi klopsa. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut do 1 godziny.
Kroić na plastry. Można podać z ryżem i sosem grzybowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

08.02.2013 11:39
bardzo chętnie zrobiłabym takie mięso na obiad :)

adam1f

20.07.2012 06:33
dobry

Ewa104

28.06.2012 18:10
Czekoladko,a ja główkuję skąd tu wziąć kurki ?

czekoladka_m

28.06.2012 13:04
a ja tu główkuję co zrobić z moimi kurkami:):)

Jolanta40

08.02.2012 20:18
apetyczne

Bartolomeo

18.10.2011 09:10
wyglada super

barbara11561

13.04.2011 09:14
Super:)

wedith1

22.02.2011 20:59
Pomysł - rewelacja!!!!!!

kochanyptysiu

16.02.2011 21:02
wyglada pieknie,szczegolnie te kurki;D

Babciagramolka

09.12.2010 17:58
Fantastyczny pomysł.Pachnie mi na odległość

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat