Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 650 300 g
drożdże suche 7 g
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
mleko ciepłe 210 ml
jajko 1 szt (duże)
masło miękkie 35 g
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
laska wanilii 1 szt

Dodatkowo

mąka pszenna do podsypywania
jajko 1 szt (do posmarowania)
tłuszcz do formy
rodzynki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier, cynamon, wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej rolujemy długi wałeczek. Bierzemy trzy wałeczki, ich końce łączymy/zlepiamy razem i zaplatamy warkocz. Warkocz przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niego wieniec, dobrze łącząc dwa końce warkocza. Do środka wciskamy rodzynki. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Ja do środka wianuszków włożyłam okrągłe ringi żeby po wyrośnięciu i upieczeniu drożdżowy wieniec miał ładny kształt.

Gotowe wieńce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 17.01.2016 19:09
Prześliczne wieńce !
iziona 17.01.2016 19:03
Przepięknie wyglądają
monikaT83 17.01.2016 13:56
Po prostu rewelacja!!! Wygląda bardzo bardzo elegancko i kusząco!!
tomek18 17.01.2016 11:13
jako ozdoba i do zjedzenia jest super :)
Małgorzata Pin 17.01.2016 10:47
Idealny, piękny, chętnie bym skosztowała kawałek.
ania2610 16.01.2016 18:55
idealny do zjedzenia, ale i jako dekoracja!
VioletoweKucharzenie 16.01.2016 18:12
idealny! chętnie bym skubnęła:-)
Mniam 16.01.2016 16:33
Przepięknie wygląda Twój wieniec. Skubnęłabym sobie chociaż trochę :)
dollce 16.01.2016 13:42
rewelacja!
IZABELA29 16.01.2016 12:47
smakowicie wygląda
ben-ka 16.01.2016 10:52
Prześlicznie się prezentuje!
Ola1984 16.01.2016 09:57
Pięknie wygląda :)
dorota w 15.01.2016 23:51
Śliczny ci wyszedł!
Ada-Gaba 15.01.2016 22:52
śliczny, rumiany i bardzo apetyczny
Bernadeta1 15.01.2016 22:00
smacznie i pięknie.
Wiktoria29 15.01.2016 21:54
super pomysł
Renataj 15.01.2016 21:00
Pięknie zrumieniony:)
foczka-ks 15.01.2016 20:10
smakowite bardzo
wwwiolka 15.01.2016 20:04
Bardzo fajny przepis.
agaK. 15.01.2016 19:54
Super też do ozdoby.
MałaMi89 15.01.2016 19:35
Uformowany IDEALNIE! Cieszy oko, a i moje podniebienie byłoby ucieszone jakbyś poczęstowała ;)
Iwusia 15.01.2016 19:22
ale piękne i jakie muszą być smaczne
Aleksandra/Olcia 15.01.2016 18:35
jak malowany!
Barbara13 15.01.2016 17:55
ooo rzesz tyyy,smakowite cuda
mikrusiak 15.01.2016 17:51
wygląda obłędnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak