Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciemnym spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
masło lub margaryna 250 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier 3/4 szkl.
kakao 3 łyżki
śmietana 0,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Ser

twaróg 1 kg
masło 200 g
jajko 6 szt.
białko 2 szt.
cukier 200 g
budyń waniliowy 1 op.
skórka pomarańczowa 100 g
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym spodzie

Z podanych składników zagnieść dokładnie ciasto. Następnie podzielić je na 2 części 2/3 i 1/3, mniejszą część włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki.
Ser zmielić w maszynce do mielenia. Z jajek oddzielić osobno białka i żółtka. Następnie utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, ser oraz budyń i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodać ją do sera. Na koniec do sera dodać skórkę pomarańczową i rodzynki.
Ciasto 2/3 wyjąć z lodówki i ułożyć w formie na papierze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę serową. Pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na górę sernika.
Piec przez ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.01.2016 17:49
bardzo lubię serniki,ten wygląda apetycznie
Ola1984 17.01.2016 11:38
Uwielbiam sernik na kakaowym cieście :)
Ola1young 15.01.2016 22:28
znakomity przepis
Aleksandra/Olcia 15.01.2016 18:35
uwielbiam serniki,a w połączeniu z ciemnym ciastem.....super !
Babeczka35 15.01.2016 18:07
Pyszne ciasto.
kd045 15.01.2016 16:42
mmm pyszne ;)
IZABELA29 15.01.2016 16:40
Bardzo dobry
sliwka 15.01.2016 16:34
Uwielbiam, pyszniutki;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak