Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cykoria zapiekana z boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykorie 2 szt.
boczek 8 plastrów
ser żółty 5 dag
masło 1 łyżeczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
jogurt naturalny 250 ml
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cytryna
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Cykoria zapiekana z boczkiem

Wykonanie:
Cykorię umyć, usunąć głąb i przekroić na połowę. Następnie gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Cykorię dobrze odsączyć, każdą połówkę zawinąć w dwa plastry boczku, włożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić do smaku. Posypać startym żółtym serem, wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 20 minut. Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem do smaku. Upieczoną cykorię wyłożyć na półmisek, polać jogurtem i posypać wymieszaną mieloną papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.01.2016 20:58
Fajne połączenie smaku
Aleksandra/Olcia 15.01.2016 13:37
wygląda apetycznie
2milutka 15.01.2016 13:08
Podoba mi się ta wersja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak