Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Grzybnięta „ łopatka :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

80 dag łopatki ( do 1 kg ) bez kości – raczej chudej ,5 średniej wielkości pieczarek
kilka kapeluszy suszonych grzybów – 4-5 szt ( lub krajanki suszu grzybowego )
2 cebule średniej wielkości,sól,pieprz mielony,½ łyżeczki curry,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka majeranku ,2 liście laurowe,4 ziela angielskie ,2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej słonecznikowy 5 łyżek
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana kremówka 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Grzybnięta „ łopatka :

Fascynuje mnie fascynacja Pyzy( znajomej ze strony kulinarnej ) grzybami , a już szczególnie podoba mi się słowo ,, grzybnięta ‘
Mięso oczyścić z błon , tłuszczy .Nacinając uformować prostokąt ( tak na grubość ok. 3 cm ) .Zrobić pastę do nacierania mięsa z 2 łyżek oleju, miodu, sosu sojowego , curry, majeranku, szczypty pieprzu i natrzeć nią dokładnie mięso z obu stron .
Pieczarki bardzo drobno pokroić i zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju. Do pieczarek dodać natkę pietruszki, bułkę tartą , szczyptę soli i pieprzu.
Masę pieczarkową rozłożyć na mięsie .Zwinąć jak roladę .Dobrze spiąć wykałaczkami tak by farsz nie wypadł , a mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia ( można obwiązać nićmi do mięsa ) .
Na patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Przełożyć mięso do garnka ( szerokości takiej by mięso swobodnie się w nim mieściło , a po bokach nie było za dużo luzu – nad mięsem musi być luźna przestrzeń tak mniej więcej wysokości 10 cm ) .
Na patelnię po smażeniu mięsa wlać szklankę wody i zagotować .Przelać na mięso . Dolać jeszcze 4 szklanki wody . Dodać pokrojone drobno cebule, liście laurowe, ziele angielskie , grzyby .
Dusić na średnim gazie ok. 1,5 godzin tak by mięso było miękkie a sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki.
Wyciągnąć mięso na deskę .
Wyłowić grzyby z sosu . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito.
W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać na nie mąkę i wymieszać. Wlać po woli śmietankę a potem sos cały czas mieszając .Doprawić do smaku.
Z mięsa usunąć wykałaczki . Pokroić w plastry .
Podawać obłożone grzybami z sosem i kaszą , kluchami, kopytkami lub ziemniakami jak kto lubi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 14.11.2011 11:54
fajna taka grzybnięta łopatka ;-)
Gosia32
Gosia32 18.04.2011 08:49
pycha;]
alaaa 22.08.2010 16:01
wygląda super>>
cukiereczek 22.08.2010 07:11
Ciekawe warte spróbowania
Margo1 21.08.2010 16:37
Hmmm..... ciekawe
Ewa111 20.08.2010 20:38
świetny pomysł na obiad
Misiek1 20.08.2010 19:12
Coś w sam raz dla mnie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak