Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 25 dkg
masło 13 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
woda zimna 2 łyżki

NADZIENIE

pieczarki 40 dkg
cebula 1 sztuka
śmietana 30% 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
jajko 3 sztuki
parmezan starty 1/2 szklanki
oliwa
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z pieczarkami

Przełożyć do miski, pokrojone na małe kawałki masło, dodać przesianą mąkę, żółtka, sól wyrobić mikserem .
Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut.
Okrągłą formę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Rozwałkować cienko ciasto, wykleić formę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i wypełnić grochem.
Piec w temperaturze 185 - 190 stopni około 15 minut, zdjąć papier z grochem. Dopiekać jeszcze 15 minut.
Cebulę i pieczarki obrać, cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, dodać cebulę, podsmażać do odparowania. Mieszając co jakiś czas.
Pieczarki wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać połową sera.
Wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, dodać resztę sera, doprawić solą i pieprzem.
Zalać masą pieczarki, wstawić do piekarnika, piec około 25 minut.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 07.04.2016 20:28
Pyszne danie
Aneta41 01.02.2016 08:56
No, no znakomicie wygląda
RenataZ-et 15.01.2016 11:20
to coś dla mnie!
Bernadeta1 14.01.2016 22:28
Ale tu u Ciebie smaczne jedzonko, super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak