Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 600 g
mąka orkiszowa 100 g
mąka pełnoziarnista pszenna 300 g
otręby owsiane 1 łyżka
sezam biały 1 łyżka
sezam czarny 1 łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
słonecznik łuskany 3 łyżki
sól 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski wszystkie rodzaje mąk, wymieszać.
Krok 1 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
2
Dosypać biały i czarny sezam, otręby owsiane oraz słonecznik łuskany, ponownie wymieszać.
Krok 2 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
3
Wsypać sól.
Krok 3 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
4
Wsypać cukier brązowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
5
Dodać olej sezamowy i dobrze wymieszać.
Krok 5 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
6
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 6 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
7
Wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
8
Pozostawić do wyrośnięcia przez 20 minut.
Krok 8 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
9
Ciasto "odgazować", a następnie przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 9 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
10
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 10 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
11
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 26.01.2016 19:42
apetyczny ten chlebek
Renata9 15.01.2016 07:14
Dziękuję za miłe komentarze :-)
Renata9 15.01.2016 07:13
Bernadetko, moje przepisy na chlebki są bardzo łatwe, więc zachęcam do upieczenia. Naprawdę taki chlebek smakuje inaczej niż ten sklepowy. Jeśli masz jakieś pytania to służę pomocą :-)
Bernadeta1 14.01.2016 22:31
zazdroszczę Ci tego smacznego chlebka, muszę konieczne zacząć piec chlebki
agnieszka214 14.01.2016 22:30
Zawsze domowe jest smaczny
Babeczka35 14.01.2016 21:55
Super chlebek.
ilka01 14.01.2016 21:06
pyszny chlebek
Marta1986 14.01.2016 20:58
super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak