Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka Light

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki farsz

mięso mielone drobiowe 400 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
pomidory w puszce 1 puszka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

bakłażan 1 sztuka
oliwa 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ser żółty starty 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka Light

Kroki postępowania

1
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Krok 1 - Musaka Light  foto
2
Tak przygotowaną cebulkęi czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 2 - Musaka Light  foto
3
Teraz ułożyć jeszcze jedną warstwe bakłażanów.
4
A na to kolejną warstwę naszego sosu mięsno-pomidorowego.
5
Wyłożyć ostatnią warswę plasterków bakłażana, dobrze dociskając. Posypać startym serem zółtym light.
Piec całość w 180 stoniach przez około 50 minut, aż musaka się ładnie przyrumieni.
6
Gdy mięso już się podpiecze dodać wszytskie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Musaka Light  foto
7
Dodać posiekane wcześniej pomidory oraz resztę zalewy, która pozostała w puszcze a także siekaną pietruszkę. Wszystko wymieszać.Dusićna malym ogniu jeszcze przez 10-15 minut by sos się zredukował.
Krok 7 - Musaka Light  foto
8
Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie oliwą z oliwek.
Krok 8 - Musaka Light  foto
9
Na spód ułożyć szczelną warstwę pokrojonych bakłażanów.
Krok 9 - Musaka Light  foto
10
Następnie wyłożyć na nie połowę farszu mięsno-pomidorowego, dokładnie rozrównując i dociskając.
Krok 10 - Musaka Light  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 14.01.2016 10:49
Fajne danie;))
Madzik239 14.01.2016 00:30
Pyszna i lekka potrawa, a przy tym bogata w magnez, potas oraz błonnik pokarmowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak