Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy sernik
Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski, zmiksować blenderem. Przełożyć na patelnię. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i cukier waniliowy. Często mieszając smażyć do zgęstnienia ok. 8-10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do małego słoiczka.
ciasto:
Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut.
masa serowa:
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, chilli, rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Dodać całe jaka, kwaśną śmietaną i budyń w proszku, jeszcze raz zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć konfiturę (ja uformowałam z niej 2 koła). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut. Ostudzić, najlepiej całą noc.