Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 140 g
orzechy włoskie 30 g (zmielone)
orzechy nerkowca 20 g (zmielone)
masło 100 g
cukier puder 50 g
woda zimna 1-2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól 1 szczypta

Składniki na krem

masa kajmakowa 400 g
orzechy nerkowca 50 g
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Składniki na polewę czekoladową

czekolada mleczna 100 g
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 4 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta

Dodatkowo do dekoracji

orzechy nerkowca 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie nadzienia:
Masę kajmakową mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotową masą napełniamy babeczki (po 1 łyżeczce na babeczkę).

Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Polewę wylewamy na masę kajmakową (ok. 1 łyżeczki na babeczkę). Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 12.01.2016 08:36
Twoje zdjęcia są bardzo piękne!
monikaT83 11.01.2016 23:20
te ciasteczka krzyczą: "zjedz mnie" i jak ich nie posłuchać, hihi:)
dorota w 11.01.2016 20:59
Wyglądają bajkowo!
joannaa24 11.01.2016 20:53
Wyśmienite :)
Barbara13 11.01.2016 19:57
nic tylko wcinać takie pyszności
Malinka 11.01.2016 19:35
Na pewno bym nie odmówiła :)
ilka01 11.01.2016 18:31
wyglądają suuuper :)
Jadwiga/Jaga85 11.01.2016 17:57
pyszne i piękne
Bernadeta1 11.01.2016 17:38
super wygląda ten deserek i tak na pewno smakuje
Stenka 11.01.2016 17:31
takie lubię
Ola1984 11.01.2016 15:03
Wyglądają obłędnie :)
mirosława4 11.01.2016 15:01
pyszniutkie
ania2610 11.01.2016 13:47
wspaniale wyglądają!
MAR3STA 11.01.2016 13:44
same pyszności
marcia7 11.01.2016 13:32
bajeczne smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak